קידום אתרים מחייב השקעת משאבים. אף אחד לא אוהב לשים כסף בלי לדעת בוודאות שתהיה לכך תמורה מתאימה, ובהתאם השלב הראשון של אופטימיזציית האתר הוא להבין מהן מילות המפתח האופטימליות – כלומר עבור אילו חיפושים אנחנו בכלל רוצים להגיע למקומות הראשונים בדפי התוצאות של גוגל ושאר מנועי החיפוש.
את התשובה לשאלה הקריטית הנ"ל אנחנו מוצאים באמצעות מחקר מילות מפתח. הדרך הטובה ביותר להבין את חשיבותו של מחקר יסודי ומעמיק היא דוגמה: עסק לתיקון סמארטפונים בפתח תקווה – האם כדאי לו לבצע אופטימיזציה עבור מילת המפתח "סמארטפונים"? ועבור הביטוי "תיקון סלולרי"? ומה לגבי "תיקון אייפון" או "תיקון סלולרי בפתח תקווה", או "תיקון סלולרי מהיום למחר"? וכמובן שישנם עוד ביטויים ומילים שכל מי שצריך לתקן את הסמארטפון שלו עשוי להקליד בתיבת החיפוש של גוגל (או כל מנוע חיפוש אחר). כדי לבחור מביניהם את אלה שהכי כדאי לקדם את האתר עבורם, נדרשת מתודולוגי מסודרת – ואלה הם העקרונות המרכזיים שלה:
המתודולוגיה שמאפשרת לנו לדעת מהן מילות המפתח שעבורן קידום האתר יניב את התוצאות הטובות ביותר – כלומר משיכת מקסימום גולשים שהם לקוחות פוטנציאליים במינימום משאבים – מורכבת משני שלבים: מציאת כל מילות המפתח האפשריות, ובחירת הטובות ביותר מתוכן.
כדי להכין רשימה של כל המילים והביטויים שהלקוחות הפוטנציאליים שלנו עשויים להקליד בתיבת החיפוש אנחנו צריכים להיכנס לראש שלהם. כדאי מאוד להתאמץ ולנסות לחשוב כמו הלקוחות שלנו: הפעולה הזו היא לא "רק" בסיס למחקר מילות מפתח איכותי, אלא גם עוזרת לנו לראות את העסק מבחוץ ולהבין מה אנחנו בעצם מציעים, במה אנחנו מצטיינים ומה כדאי להדגיש באופן כללי.
חשוב לזכור שהלקוחות, או לפחות רובם המכריע, לא שולטים בז'רגון המקצועי של התחום. בהתאם יש לאמץ את נקודת המבט של הלקוח, ולכן "מתיחת צוואר" הוא ביטוי מתאים יותר בהשוואה ל"צניחת שריר הפלטיסמה", ובאופן דומה במקום "בלוק בתקן ישראלי 755" כדאי לבחור ב"בלוק עמיד באש". בכל מקרה רצוי ליצור רשימה ארוכה ומפורטת ככל האפשר, ואז להוסיף עוד כמה מילים וביטויים שיכולים להיות רלוונטיים. עוד כדאי לדעת שגוגל יכולה לעזור מאוד בגיבוש הרשימה המלאה – פרטים בהמשך המאמר.
לאחר הכנת הרשימה הנ"ל נבחן את כל המילים והביטויים שעשוי קהל היעד שלנו להקליד על סמך 3 פרמטרים: נפח חיפוש, רלוונטיות ותחרותיות.
נפח חיפוש – כמה גולשים מקלידים את המילה או הביטוי מדי יום, בשבוע, בחודש וכו'.
רלוונטיות – עד כמה כל מילה או ביטוי רלוונטיים מבחינת השירותים או המוצרים שאנחנו מציעים.
תחרותיות – אם ישנם עסקים רבים שמנסים לקדם את האתר שלהם עבור מילת מפתח מסוימת, יהיה לנו קשה יותר לגבור על כולם ולהגיע למקומות הראשונים בתוצאות החיפוש הרלוונטי, וגם זה כמובן שיקול בבחירת המילים והביטויים שעבורם יתבצע ה-SEO.
אם לחזור לדוגמה של המעבדה לתיקון סמארטפונים בפתח תקווה, למילת המפתח "סמארטפונים" יהיה קרוב לוודאי נפח חיפוש גדול מאוד – אבל מצד שני ישנם לא מעט בני אדם שיקלידו אותה כי הם רוצים לקנות טלפון חכם ולאו דווקא לתקן אותו, כך שמבחינת הרלוונטיות זוהי מילת מפתח פחות טובה.
לעומת זאת, "תיקון סלולרי בפתח תקווה" הוא ביטוי רלוונטי במיוחד – מי שמקליד אותו בגוגל או בכל מנוע חיפוש אחר זקוק בדיוק לשירות שמעניקה המעבדה. מצד שני, נפח החיפוש יהיה נמוך יחסית שכן לא כל מי שנמצא בפתח תקווה וצריך לתקן סלולרי יקליד את הביטוי המפורש. ל"תיקון סלולרי במרכז" יהיה, סביר להניח, נפח גדול יותר אבל ככל הנראה גם רמת התחרותיות של הביטוי הזה תהיה גבוהה יותר, ואילו "תיקון מסך שבור באייפון 7" הוא כבר ביטוי שהתחרות עבורו נמוכה וגם הרלוונטיות שלו גבוהה, אבל הנפח נמוך.
בהקשר זה כדאי להכיר את המונח "חיפוש זנב ארוך" – חיפוש שמבוסס על ביטוי מפורט ואפילו מאוד: "תיקון מסך שבור באייפון 7", "תיקון סלולרי שלא מגיב בפתח תקווה", "תיקון סמארטפונים במרכז בזול" וכו'. אמנם לכל אחד מהביטויים מהסוג הזה ישנו כאמור נפח חיפוש נמוך, אבל מאחר שהרלוונטיות שלהם גבוהה והתחרות עבורם נמוכה, הם עשויים להיות משתלמים מאוד – וגם אם כל ביטוי בנפרד ימשוך מעט גולשים יחסית לאתר, כולם ביחד כבר יביאו אליכם קהל רב, ובפרט גולשים שזקוקים בדיוק לשירות או למוצר שלכם, כך שהסיכוי שיהפכו ללקוחות גבוה.
ישנם לא מעט כלים לאיסוף מילות מפתח אפשריות ובחירת הטובות ביותר שבהן – והכלי המומלץ ביותר הוא ה-Google Keyword Planner. הכלי מומלץ מ-3 סיבות: כמות המידע שהוא מספק לכל מי שמבצע מחקר מילות מפתח עצומה, נוח מאוד לעבוד איתו והוא בחינם. עוד כלי שכדאי להכיר הוא גוגל טרנדס, וישנן אופציות נוספות שעוזרות לנו לבצע את המחקר רב התועלת.
הגישה אל ה-Keyword Planner היא דרך גוגל אדוורדס (כלי פרסום המודעות בגוגל – אין צורך לפרסם מודעה כדי להפיק את מלוא התועלת האפשרית ממתכנן מילות המפתח, שכאמור מוצע לנו בחינם). כדי להיכנס ל-Planner אחרי שמתחברים לגוגל אדוורדס לוחצים על Tools ואז נפתח בפנינו תפריט עם 4 אפשרויות (בגרסה הישנה) או 2 אפשרויות (בגרסה החדשה): "מצא מילות מפתח חדשות" ו"קבלת נפח חיפוש ותחזיות".
האופציה הראשונה מובילה אותנו לרעיונות נוספים למילות מפתח – כלומר עוד מילים וביטויים בנוסף לאלה שחשבנו עליהם בעצמנו בשלב הראשון. כדי שה-Keyword Planner יבין מהו התחום הרלוונטי, אנחנו מקלידים מילות מפתח שהעלינו בעצמנו, ואם למשל נקליד "תיקון סמארטפון" נקבל שפע אפשרויות ובהן "החלפת מסך גלקסי 5", "תיקון פלאפון", "מעבדת סלולר", "כמה עולה מסך לאייפון 6" ועוד – ממוינות בהתאם לנפח החיפוש של כל ביטוי וישנה גם אינדיקציה טובה לגבי רמת התחרותיות שלהם.
כשמבקשים רעיונות נוספים לגבי מילות מפתח, ניתן לבחור את השפה שבה אנחנו עובדים ואת האזור גאוגרפי שעבורו המילים והביטויים יהיו רלוונטיים, אפשר להגביל מראש את הרשימה על בסיס רמת תחרותיות ויש עוד אפשרויות – ככל ששולטים טוב יותר בכלי המשוכלל, כך המחקר לגבי מילות המפתח מניב תוצאות טובות יותר והתועלת שמפיקים מהתהליך גבוהה יותר.
האופציה השנייה, קבלת נפח חיפוש ותחזיות, מאפשרת לנו לדעת כמה חיפושים בוצעו בתקופה מסוימת (שאותה אנחנו מגדירים – למשל החודש האחרון, 12 החודשים הקודמים או כל פרק זמן מותאם ספציפית לצרכים שלנו) עבור כל אחת ממילות המפתח שברשימה שלנו. מידע חשוב נוסף הוא לגבי העתיד – תחזית מפורטת לגבי כל מילת מפתח (לחודש הקרוב, לשנה הבאה וכו') שכוללת גם את היקף החשיפה הצפוי וגם את התשלום הנדרש לגוגל אדוורדס אם תרצו לפרסם מודעה עבור אותה מילת מפתח – כאמור אין צורך לפרסם שום מודעה, הנתון הוא אינדיקציה טובה לגבי מידת התחרותיות, שמהווה שיקול משמעותי בבחירת מילות המפתח שעבורן מבצעים אופטימיזציה של האתר.
גוגל טרנדס – כלי חינמי אף הוא – מספק לנו מידע אודות שינויים בנפח החיפוש לאורך פרק זמן שאנחנו מגדירים לו. בזכות האינפורמציה הזו אנחנו יכולים לזהות מגמות חשובות, שכן אם למשל ישנה מילת מפתח שנפח החיפושים שלה גבוה אבל נמצא במגמת ירידה קבועה, היא עשויה להיות פחות כדאית ממילת מפתח אחרת עם נפח חיפושים צנוע יותר אבל במגמת עלייה.
את הבדיקה הזו ניתן לתחום גאוגרפית, וגם להשוות בין מספר מלים וביטויים – למשל "תיקון סלולרי" לעומת "תיקון אייפון".
ישנם עוד כלים – אפקטיביים אפילו יותר, אם כי הם בתשלום וכמו כן נדרשת התמקצעות כדי להשתמש בהם באופן מיטבי. דוגמה אחת היא Moz's Keyword Difficulty Tool וישנם עוד כלים שמסייעים למקדמי אתרים לבחור את מילות המפתח האידיאליות.
כשאנחנו יודעים מהן מילות המפתח הטובות ביותר לקידום, השלב הבא הוא התאמת העמודים באתר לאותם ביטויים ומילים שהלקוחות שלנו מחפשים.
אם למשל בחרנו על סמך נפח חיפוש, רלוונטיות ותחרותיות, את הביטוי "תיקון מסך אייפון 7" – ביטוי שהוא גם בעל פוטנציאל גבוה להוביל לעסקה מבחינת המעבדה, שכן מי שמחפש אותו מן הסתם זקוק לתיקון המסך של האייפון 7 שלו – רצוי שבאתר יהיה עמוד שמוקדש לנושא הספציפי הזה.
עוד המלצה היא לעבוד בצורה מסודרת, למשל עם קובץ אקסל שמפרט את כל העמודים באתר ואת מילות המפתח שמתאימות לכל עמוד. רצוי מאוד לקדם כל מילת מפתח בעמוד משלה, כשבמידת הצורך ניצור תוכן חדש וייעודי לאותו ביטוי. עבודה מסודרת מבטיחה ניצול יעיל את כל המשאבים המוקדשים ל-SEO ובעיקר מאפשרת לוודא שהגולשים יזכו למענה מדויק לכל שאלה שהם מקלידים בגוגל בדרך להפיכתם ללקוחות שלנו. קובץ האקסל משמש גם לבניית ההיררכיה האופטימלית באתר, על בסיס מחקר מילות המפתח והעמודים שהבנו שכדאי שיהיו באתר. אופציה נוספת היא לכתוב בקובץ זה גם את הכותרת של העמוד כפי שתופיע בתוצאות החיפוש בגוגל (Title), את התיאור שלו (Description) ואת הכותרת בעמוד עצמו (H1) – כל אלה נקראים תגי מטא, יש להם השפעה ניכרת על SEO ופירוט לגביהם תמצאו בהמשך המדריך.
עוד כדאי לדעת שישנם כלים מקצועיים לבדיקת מידת ההתאמה של עמוד לקידום מילת מפתח ספציפית – גם לגביהם תמצאו פירוט בהמשך המדריך.
מחקר מילות המפתח מספק לנו מידע רחב היקף ומפורט בדרך לאופטימיזציה של האתר – אבל חשוב לזכור שהוא מבוסס על הערכות ולא על מידע ודאי. מסיבה זו חשוב לבדוק את הביצועים של מילות המפתח הנבחרות בזמן אמת – כמה גולשים מגיעים אלינו מתוך כל חיפוש של כל מילת מפתח או ביטוי, האם הם נשארים באתר, האם הם מבצעים את הפעולות הרצויות מבחינתנו ועוד.
בדיקה מתמדת מאפשרת להשביח את ה-SEO: ייתכן שיהיו מילות מפתח שנוותר עליהן ובמקביל ביטויים אחרים שנגלה שכדאי להוסיף עבורם תוכן איכותי – כשאנחנו עם היד על הדופק, נוכל לממש את ההזדמנויות הרבות שטמונות במנועי החיפוש ולמשוך אלינו מספר רב במיוחד של גולשים, ובמיוחד את מי שיש סיכוי גבוה שיהפוך ללקוח.