בפרקים הקודמים למדנו איך לקדם את האתר בעזרת תוכן איכותי ועם אסטרטגיית בניית קישורים חכמה. הבטחנו לכם שאם תיישמו את העצות שלנו, האתר שלכם יגיע למקומות גבוהים בתוצאות החיפושים הרלוונטיים, ועוד ועוד גולשים ייחשפו אליכם. אתם כמובן יכולים לסמוך עלינו – אבל במקביל כדאי שתדעו גם איך למדוד בעצמכם את האפקטיביות של הקידום. הפרק הנוכחי כולל תשובות לשאלות רבות כמו מה כדאי למדוד, אילו כלים מספקים את המידע המבוקש, איך המדידות השונות מאפשרות לכם לדעת מהן מילות המפתח האופטימליות, איזה תובנות אפשר להפיק מרשימת הקישורים שמפנים לאתר שלכם, ועוד.
1. מדידת ביצועי SEO
המטרה הראשונית של תהליך SEO היא להגדיל את נפח התנועה לאתר, אבל יש מטרה נוספת, מעמיקה יותר: יצירת חיבור בין הגולשים שמגיעים לדפים השונים לבין העסק, למשל דרך השארת פרטים ליצירת קשר או אפילו רכישת מוצר/ים. כדי לבחון את האפקטיביות של ה-SEO אנחנו צריכים נתונים גם לגבי התנועה לאתר וגם לגבי ההתנהלות בתוכו, והשלב הראשון הוא הצטיידות בכלי מתאים. האפשרויות העיקריות הן:
* גוגל אנליטיקס – Google Analytics
* וובטרנדס – Webtrends
* איי.בי.אם דאטה אנליטיקס – IBM Data Analytics
* אדובי אנליטיקס – Adobe Analytics
השלב הבא הוא להטמיע באתר את הפתרון שנבחר. כל הכלים הנ”ל, וישנם גם אחרים, יכולים לספק שפע מטורף של מידע בעל ערך רב, כזה שאפשר לבסס עליו החלטות שונות ולהשביח באמצעותו את ה-SEO (ובעצם את הביצועים של העסק) – ולכן חשוב לוודא שהפעולה הטכנית התבצעה באופן מדויק ומלא.
מה זה KPI, או: מה בעצם כדאי למדוד?
גוגל אנליטיקס ושאר כלים שעוקבים אחרי הפעילות של הגולשים באתר יודעים כאמור למדוד מגוון רחב מאוד של פרמטרים – החלק שלכם הוא להחליט מה בעצם אתם רוצים לדעת.
כל נתון שנחוץ לכם נקרא KPI, ראשי תיבות של Key Performance Indicator. בחירת ה-KPI-ים צריכה להתבצע אחרי תכנון יסודי, על סמך המטרות של העסק והמאפיינים המהותיים של האתר. אם יש לכם חנות אונליין, KPI מתבקש הוא היקף המכירות לגולשים שהגיעו דרך חיפוש אורגני (או מכל מקור אחר שמעניין אתכם לדעת האם הוא מוביל לתנועה לאתר, ולא סתם תנועה אלא של גולשים שבאמת קונים מכם מוצרים).
אם יש לכם אתר תדמית, KPI-ים אפשריים הם מספר הגולשים שהשאירו פרטים על-מנת שתיצרו איתם קשר, מספר המבקרים שנענו לבקשה שלכם להעניק לייק לדף הפייסבוק שלכם, שיעור ההרשמות לניוזלטר וכו’. עוד נתון שמספק אינדיקציה משמעותית לרצון של הגולשים להגיע אליכם הוא כניסה לדף שבו מופיעות הוראות הגעה לכתובת הפיזית שלכם, וישנם גם כלים שיודעים למדוד כמה מבקרים באתר התקשרו למספר הטלפון שהופיע בו.
כל הנ”ל הם רק השכבה הראשונה של המידע. אם תרצו, וכדאי לכם, תוכלו להעמיק יותר: למשל לדעת לא רק כמה גולשים השאירו פרטים ליצירת קשר אלא גם לפלח את הנתון הנ”ל לפי החיפוש שהוביל אותם מלכתחילה לאתר. בין השאר אפשר למדוד כמה מבקרים שחיפשו ספציפית את המותג שלכם ביקשו שתיצרו איתם קשר, כמה מבקרים שביצעו חיפוש כללי (למשל “צימרים בגולן” ולאו דווקא את השם של הצימר הספציפי שלכם) מילאו את הטופס הרלוונטי ועוד.
בדרך זו אתם יכולים להבין במי כדאי להשקיע. אם למשל שיעור ההמרה הגבוה ביותר הוא של גולשים שחיפשו “צימרים זולים בגולן” זה הכיוון המתאים, ואם לעומת זאת דווקא בקרב מי שהגיע לאתר אחרי חיפוש “צימרים רומנטיים בצפון” נרשמו שיחות טלפון רבות – כדאי למקד את ה-SEO במרכיב הזה של העסק.
על-מנת להעריך את האפקטיביות של קמפיינים ספציפיים, תוכלו להשוות בין נתונים שונים בפרק הזמן הנוכחי לעומת אותם נתונים שנה קודם לכן (או כל פרק זמן אחר בהתאם למאפיינים הספציפיים של העסק). בדרך זו אפשר לנצל את המידע יקר הערך שנאסף כדי להתמקד בפעולות המשתלמות ביותר וכך להשביח את ה-SEO באופן מתמיד.
2. איך מדידת הביצועים עוזרת לבחור מילות מפתח אופטימליות?
מילות מפתח הן הבסיס לקידום אתרים, ולכן מומלץ להיעזר בכלים הנ”ל כדי לבדוק באילו מילים כדאי למקד את המאמצים והמשאבים.
גוגל אנליטיקס מספק דרך נוחה מאוד לעשות זאת, וכדי להפיק ממנו את המקסימום, רצוי לחבר את הכלי הזה עם Google Search Console. לאחר מכן ניתן להגיע לדוח ספציפי למדידת הביצועים של הביטויים והמילים שגולשים הקלידו במנועי החיפוש השונים ואז הגיעו לאתר שלכם.
אילו מילות מפתח מובילות לחשיפה רבה ואילו לשיעור גבוה של הקלקות?
הדוח החשוב מופיע ב-Queries, תחת Acquisition. בין הנתונים: המיקום הממוצע של האתר שלכם עבור כל מילת חיפוש, מספר הגולשים שנחשפו אל האתר ומספר ההקלקות, כלומר כמה מבקרים הגיעו אליכם על בסיס כל חיפוש.
בדיקה מידית אחת היא של מלים וביטויים שקיבלו חשיפות רבות אבל מעט הקלקות. שיעור נמוך מעיד על כותרת לא אטרקטיבית בגוגל או תיאור במנוע החיפוש שלא מושך את הגולשים לאתר. מאחר שמדובר בחיפושים פופולריים (ההוכחה היא כמובן החשיפה הרחבה) כדאי להשקיע זמן ומחשבה ולמצוא כותרת ותיאור מוצלחים יותר. הכותרות והתיאורים בגוגל של הדפים שמופיעים עבור המלים והביטויים עם ההקלקות המרובות ביחס למספר ההופעות הן מקור השראה מומלץ. אחרי כל שינוי חשוב במיוחד לבחון את הביצועים כדי לוודא שהמטרה הושגה.
מאיפה מגיעים הגולשים ומה מאפיין את הקבוצות השונות?
דוח אחר נקרא Channels והוא מופיע תחת All Trafic. בדוח זה תוכלו לראות כמה גולשים הגיעו דרך החיפושים האורגניים, כמה פשוט הקלידו את ה-URL של האתר, כמה דרך מודעות ממומנות, כמה מהרשתות החברתיות וכו’. כמו כן תמצאו מידע יקר ערך נוסף כמו מספר הגולשים החדשים דרך כל ערוץ, שיעור הנטישה, כמה זמן בממוצע בילו הגולשים מהמקורות השונים, בכמה דפים הם ביקרו וגם שיעורי המרה רלוונטיים.
אם תרצו תוכלו לפלח את הנתונים לפי מנוע החיפוש וגם לפי דפי הנחיתה השונים שלכם. בכל מקרה זהו מידע חיוני במיוחד, בזכות התובנות האפשריות לגבי ההתנהגות של כל קבוצת גולשים (אלה שהגיעו דרך חיפוש אורגני, אלה שנתקלו במודעה שלכם, אלה שמבקרים אצלכם בזכות אינטראקציה ברשת חברתית וכו’) מרגע שהגיעו לאתר.
איך לזהות הזדמנויות שעדיין מפוספסות?
שימו לב: תמונת המצב שמספקת גוגל אנליטיקס כוללת רק את הגולשים שמצאו אתכם בגוגל ובמקומות אחרים ברשת. זהו כמובן מידע יקר ערך, אבל הוא לא כולל את הגולשים שלא הופעתם בפניהם. המסקנה: ייתכן שיש הזדמנויות מפוספסות, וחבל להמשיך להחמיץ אותן.
אם עמוד כלשהו שלכם לא מדורג עבור מילת מפתח מסוימת, כדאי כמובן שתהיו מודעים לכך – ואת האינפורמציה הזו מחפשים לא בכלי המדידה השונים אלא בכלי מילות המפתח השונים הקיימים (Keyword Research Tool). אחרי שתמצאו עוד מילות מפתח שעשויות להיות משתלמות, והן אכן ימשכו אליכם גולשים, תוכלו להבין עד כמה הן מוצלחות בעזרת הגוגל אנליטיקס.
3. ניתוח קישורים – איך עושים את זה בקלות וביעילות ומה התועלת?
בפרק 6 ראינו עד כמה משפיעים הקישורים על האופן שבו מנועי החיפוש מעריכים את הדפים השונים באתר שלכם. בהתאם כדאי להקדיש תשומת לב גם לאיסוף מידע אודות הלינקים מכל המקורות וניתוח האינפורמציה החשובה.
גם לצורך זה יש מבחר רחב של כלים, וביניהם Majestic SEO, Ahrefs ו- SEMrush. בעיקר מומלצים מוז וגוגל.
איך להשתמש ב-Link Explorer של מוז?
בפרק הקודם המלצנו לכם על הלינק אקספלורר, ועכשיו הגיע הזמן ללמוד קצת יותר לעומק מה נותן הכלי הזה. השימוש פשוט: אתם מקלידים את הכתובת של העמוד שעבורו נדרש מידע, וה-Link Explorer מספר לכם כמה דומיינים שונים מפנים אליו, כמה קישורים פנימיים באתר מובילים אליו ובעיקר עד כמה הוא נתפש בעיני גוגל כסמכותי – פרמטר שנקרא Page Authority.
הכלי היעיל של מוז מציג גם את הסמכותיות של הדומיין כולו ועוד רשימה חשובה: כל הדומיינים שמהם יוצא קישור לדף, כולל הטקסט שעל גביו מופיע הלינק (שנקרא עוגן או Anchor Text), הסמכותיות של הדף הספציפי שממנו מגיע הלינק, הסמכותיות של הדומיין כולו וגם מידת הספאמיות.
אם תעברו על הרשימה תוכלו בין השאר לנכש קישורים ספאמיים (שכזכור לא רק שלא תורמים ל-SEO אלא עלולים ממש להזיק לכם), לזהות הזדמנויות לפרסום תכנים שלכם ככותבים אורחים בבלוגים רלוונטיים, לשפר עוגנים לא מספיק טובים ועוד – וכך לקדם את האתר עוד יותר.
המלצה נוספת: נסו להתעמק עוד יותר ב-Link Explorer. האפשרויות שהוא מציע רבות, כמעט אינסופיות, וכדאי לנצל אותן.
מה אפשר לעשות דרך ה- Google Search Console?
עוד מקור מידע נרחב ומדויק שייך לגוגל. בקונסולה מוצג דו”ח שנקרא Links to Your Site (תחת Search Traffic) וגם הוא כולל את כל הדומיינים שמהם יוצאות הפניות אליכם. אם זיהיתם קישור לא רצוי תוכלו לפנות לגוגל ישירות דרך הקונסולה ולבקש ממנה להסיר את הלינק.
מעקב אוטומטי
מעקב לאורך זמן מאפשר לכם לזהות שיפור בעקבות פעולות שונות שביצענו במסגרת אסטרטגיית בניית הקישורים, כך שנוכל לדעת מה בתוכנית עובד ומה פחות. הכלים השונים מאפשרים לכם לעשות זאת בקלות ובעצם להפיק כל דוח חיוני באופן אוטומטי.
4. סיכום: אז מה כדאי לעשות?
הפקת מידע בעל ערך מהכלים השונים שהוצגו בפרק הזה היא פעולה מורכבת, ובפרט למי שעדיין לא התנסה בשימוש בהם. הצלילה אל שפע הדוחות והפילוחים האפשריים עלולה להיתפש כחוויה מרתיעה בהתחלה – כשלומדים להכיר את גוגל אנליטיקס, את ה-Search Console, את חבילת הכלים של מוז, את ה-Webtrends ואת שאר האופציות, מגלים שאמנם נדרש זמן בלתי מבוטל כדי להגיע לאינפורמציה המבוקשת, אבל שזו בהחלט לא משימה בלתי אפשרית.
האם השקעת הזמן והמאמץ כדאית? שלל הנתונים אודות התנהגות הגולשים באתר, הביצועים של מילות המפתח השונות והתרומה של הקישורים מכל האתרים לקידום יכולים להשביח במידה ניכרת את ה-SEO ואיתו את הביצועים של העסק. האם עדיף לעשות זאת בעצמכם או להפקיד את המלאכה בידי מומחים? זו כבר שאלה אחרת שרק אתם יכולים לענות עליה.